محسن آذرکیش* 1، معصومه حافظ رضازاده2 ، غلامرضا میری3
1- کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی،‌ واحد زاهدان، ‌ایران (نویسنده مسئول).
2- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران.
3- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ‌ایران
چکیده: حوادث طبیعی از جمله سیل و زلزله با توجه به گستردگی و شدت خساراتی که به ساختمانها و زیرساخت های شهری وارد می‌آورند علاوه بر تخریب بخش عمده ای از فضای شهری منجر به بی خانمان شدن و آسیب های جبران ناپذیر به جمعیت زیاد ساکن در شهرها نیز خواهند شد. از این رو برنامه ریزی و انتخاب مکان های مناسب به منظور اسکان موقت جمعیت آسیب دیده یکی از مهمترین مسائلی است که می بایست همواره مورد توجه برنامه‌ریزان و دست اندرکاران مسئول در حوزه مدیریت بحران قرار گیرد. عدم رعایت در اختصاص مکان‌ های مناسب و استاندارد به این امر ممکن است زمینه ساز بروز بحرانی به مراتب وخیم تر از حادثه اولیه باشد. هدف از انجام این پژوهش ارائه الگویی مناسب و کاربردی به منظور مکان‌یابی سایتهای اسکان موقت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) است. در پژوهش حاضر منطقه دو شهرداری زاهدان به عنوان نمونه موردی انتخاب و مکان‌یابی های مورد نظر در سطح این منطقه انجام شده است. در‌ چارچوب روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، پس ‌از مشخص شدن معیارهای مؤثر در امر مکان‌یابی سایتهای اسکان موقت، با استفاده ‌از تکنیک مقایسه زوجی و نرم افزار (Expert choice)، اقدام به وزن دهی آنها طبق نظر کارشناسان و متخصصین در امر مدیریت بحران شد. سپس لایه های تولیدی هر معیار با توجه به وزن مشخص هریک، باهم تلفیق شده که خروجی آن، نقشه پهنه بندی اراضی مناسب و دارای اولویت در منطقه دو شهرداری زاهدان است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می‌دهد که 21 مکان با کاربریهای فضاهای سبز،‌ فضاهای رو باز، زمین های بایر و فضاهای آموزشی بیشترین امتیاز را جهت اجرای عملیات اسکان موقت آسیب دیدگان به خود اختصاص می‌دهند.
واژه‌های کلیدی: مکان یابی، ‌ اسکان موقت، مدیریت بحران، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، منطقه دو شهرداری زاهدان.
دریافت: 1393/12/15 | پذیرش: 1394/6/2 | انتشار: 1396/6/29

azarkish M, Hafez Rezazadeh M, Miri G. Application of geographic information system and Analytical Hierarchy Process (AHP) in Locating Sites for Temporary Housing Victims of natural disasters in the Region Two Municipality of Zahedan. جغرافیایی 2017; 17 (58) :169-189
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-1563-fa.html

آذرکیش محسن، حافظ رضازاده معصومه، میری غلامرضا. مکان یابی سایت های اسکان موقت پس از وقوع حوادث طبیعی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP و GIS(مطالعه موردی : منطقه دو شهرداری زاهدان). فضای جغرافیایی. 1396; 17 (58) :169-189