:: دوره 22، شماره 79 - ( 9-1401 ) ::
جلد 22 شماره 79 صفحات 183-157 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی میزان تناسب توسعه کلانشهر تبریز با رویکرد زیست‌پذیری شهری
مرضیه شمالی1 ، جواد حاجی علی زاده* 2، سهیلا حمید زاده خیاوی3 ، حسین نظم فر4
1- دانشجوی دکتری، گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران.
2- گروه علوم انسانی-اجتماعی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران. (نویسنده مسئول).
3- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده هنرومعماری، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
4- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری وروستایی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی.
چکیده:   (1650 مشاهده)
هدف این پژوهش ارزیابی میزان تناسب توسعه کلانشهر تبریز برا اساس اصول زیست‌پذیری شهری است. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کاربردی است که با روش تحلیلی ـ موردی و رویکرد کمی انجام گرفته است. با توجه به ماهیت داده‌ها و عدم امکان کنترل رفتار متغیرهای مؤثر در مـسئله نیز از نـوع غیرتجربـی است. در ابتدا با استفاده از استانداردهای موجود، مقادیر مطلوب و ایده‏آل هر کدام از شاخص‏های عملیاتی تدوین و مقادیر هر شاخص در هر کدام از مناطق 10گانه استخراج شدند. جهت جمع‌آوری داده‏ها از روش‏های اسنادی ـ کتابخانه‌ای شامل منابع تفصیلی سرشماری نفوس و مسکن و آمارنامه کلانشهر تبریز (1396 ـ 1395)، طرح جامع (1395) و تفصیلی (1391) شهر تبریز و همچنین توزیع پرسشنامه و مشاهدات میدانی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های تی تک نمونه‌ای، تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA)، همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چند‌گانه و آزمون تعقیبی شفه در نرم‌افزار SPSS استفاده شده است. به منظور مدل‏یابی معادلات ساختاری زیست‌پذیری با استفاده از معادلات ساختاری در نرم‌افزار Amos مهم‏ترین متغیرهای اثرگذار توسعه (اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، نهادی و زیست‌محیطی) در ارزیابی زیست‌پذیری کلانشهر تبریز بررسی شد. نتایج پژوهش حاکی از ارزیابی ضعیف گویه‌های مذکور است به طوریکه تعداد کمی در وضعیت پایدار قرار می‏گیرد و در بقیه موارد شامل شاخص‌های کالبدی، اقتصادی و زیست‌محیطی در وضعیت ناپایدار قرار دارند. نتایج این پژوهش همچنین نشان می‌دهد توسعه کلانشهر تبریز دردهه‌های اخیر متناسب با اصول زیست‌پذیری نبوده و سهم مناطق از نظر برخورداری از شاخص‌های زیست‌پذیری و پایداری یکسان نمی‌باشد.
واژه‌های کلیدی: زیست‌پذیری، توسعه پایدار شهری، ضرایب رگرسیونی، مدلسازی معادلات ساختاری، کلانشهر تبریز
متن کامل [PDF 1303 kb]   (345 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/1/21 | پذیرش: 1400/12/24 | انتشار: 1401/9/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 79 - ( 9-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها