:: دوره 24، شماره 87 - ( 8-1403 ) ::
جلد 24 شماره 87 صفحات 155-129 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی نقش گردشگری ادبی در توسعه فضاهای شهری (مطالعه موردی: آرامگاه شیخ شهاب‌الدین اهری)
ابوالفضل غنی زاده1 ، امیر کاشانی اصل* 2، زهرا افضلی گروه
1- پیام نور مرکز آذربایجان شرقی
2-
چکیده:   (806 مشاهده)
اهداف: گردشگری ادبی به عنوان شاخه‌ای از گردشگری فرهنگی، تلفیقی از صنعت گردشگری با میراث فرهنگی و ادبی بوده که برخاسته از جاذبه‌های وابسته به حوزه ادبیات می‌باشد. این نوع از گردشگری که با انگیزه بازدید از مکان‌ها و آثار مرتبط با زندگی شاعران، نویسندگان و... انجام می‌شود، ضمن تحقق هم‌افزایی فرهنگی- ادبی و پاسداشت میراث تاریخی و فرهنگی، می‌تواند به عنوان محرک و ابزاری برای حصول توسعه پایدار شهری در ابعاد مختلف آن باشد و فرصت­های رشد و پیشرفت جوامع را فراهم آورد. در این راستا با هدف بررسی نقش گردشگری ادبی در توسعه فضاهای شهری با مطالعه موردی آرامگاه شیخ شهاب‌الدین اهری انجام شده است.
روش­شناسی: این پژوهش در قالب تحقیقات کاربردی و با ماهیت توصیفی- تحلیلی انجام شده، پس از مرور مفاهیم نظری،  عوامل کلیدی و موثر با استفاده از نظرات کارشناسان شناسایی شده و با بهره‌گیری از نرمافزار میک‌مک، اثرات و نوع متغییرها سنجش شده است.
یافته­ها: نتایج به دست آمده از جدول عوامل موثر گردشگری ادبی نشان می‌دهد مولفه‌هایی مانند ارتقای هویت، تقویت سنن و فرهنگ بومی؛ استفاده بهینه از ظرفیت‌های ادبی- هنری و احیاء صنایع دستی محلی؛ حفاظت و نگهداری بهینه از آثار ادبی و ابنیه تاریخی؛ افزایش مشارکت و عدالت اجتماعی و حضورپذیری فضاهای شهری برای اقشار مختلف جامعه، می‌تواند بیشترین اثرگذاری در راستای توسعه فضاهای شهری با تاکید بر گردشگری ادبی را داشته باشد.
نتیجه گیری: تعریف درست مفاهیم گردشگری ادبی و توجه به احیا و تبلیغ میراث و هویت ادبی و بهره‌مندی از ظرفیت‌های موجود، با نگاهی بلندمدت و راهبردی، استمرار این نوع گردشگری می‌تواند پایداری و مانایی ارزش‌های ملی، تاریخی و ادبی را سبب شده و بستری برای حفظ و احیای فرهنگ و هویت ملتها و نیز شکوفایی و پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و کالبدی شهرها شده و زمینه‌ساز ایجاد فرصت‌های رشد و توسعه فضاهای شهری باشد.
صد با آن رو به رو می‌باشد. بدیهی است، در صورت عدم پرداخت به این مهم، نمی‌توان انتظار برخورداری از جایگاهی پایدار در سطح منطقه‌ای و جهانی و بهره‌مندی از مزایای آن داشت.
 
واژه‌های کلیدی: گردشگری شهری، فضاهای شهری، توسعه، آرامگاه شیخ شهاب الدین اهری، اهر
متن کامل [PDF 6809 kb]   (175 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/3/11 | پذیرش: 1403/7/21 | انتشار: 1403/10/20


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 87 - ( 8-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها