:: دوره 17، شماره 60 - ( 12-1396 ) ::
جلد 17 شماره 60 صفحات 304-287 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی متغیرهای فردی موثر بر رضایت مندی شهروندان از کیفیت محیط زندگی(مطالعه موردی: مقایسه مراکز تجاری- تاریخی کلان شهرهای اصفهان و تبریز)
جمال محمدی1 ، جابر علی زاده2 ، حمزه رحیمی* 3، توحید علی زاده4، ناصر علی زاده5
1- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه اصفهان
2- دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه اصفهان.
3- دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی دانشگاه اصفهان و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسا (نویسنده مسئول).
4- کارشناس مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
5- مدرس هنرستان علم و صنعت آموزش‌وپرورش منطقه اصلاندوز.
چکیده:   (5066 مشاهده)
مقاله حاضر با هدف بررسی متغیرهای مؤثر بر رضایت مندی شهروندان از کیفیت محیط زندگی در مراکز تجاری- تاریخی کلانشهرها از دیدگاه ساکنین آن با نمونه موردی کلانشهرهای اصفهان و تبریز، به دنبال تبیین علمی تر و نگاه کارشناسانه تر بر عوامل کیفیت محیط می باشد. بر این اساس با توجه به مطالعه ادبیات نظری مربوط به کیفیت محیط، چارچوب مفهومی متشکل از عوامل شانزده گانه، برای بررسی تدوین و مبانی تحقیق و تحلیل قرار گرفته است. نوع پژوهش، از نظر هدف کاربردی و توسعه ای، از لحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد. ویژگی های سن، جنس، سطح تحصیلات، رضایت اقتصادی و وضعیت سلامت به عنوان ویژگی های فردی و مستقل در این راستا شناسایی شده اند، تا تأثیرشان بر رضایتمندی از کیفیت محیط زندگی و هریک از عوامل شانزده گانه آن به عنوان متغیرهای وابسته مورد تحلیل قرار گیرد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران با در نظر گرفتن فرضیه حداکثر ناهمگنی، برای مجموع دو محدوده مورد نظر 768 محاسبه شد. به منظور تحلیل داده‌ها، روش‌های آماری نظیر توزیع فراوانی، آزمون تک نمونه ای T، ضریب همبستگی اسپیرمن، فی و کرامر به کار رفت که بدین منظور از نرم‌افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان می دهد که میزان رضایت شهروندان از کیفیت محیط در حد مطلوبی قرار ندارد. در ارتباط با میزان آزمون T تک نمونه ای در هر دو محدوده مورد بحث، تفاوت بگونه ای می باشد که حتی می توان از در نظر گرفتن اختلاف مقدار محاسبه شده (01/0) نیز صرف نظر کرد. به هر حال با توجه به تفاوت های جغرافیایی و فرهنگی نسبی بین ساکنین مرکز تجاری- تاریخی دو کلانشهر اصفهان و تبریز، علت این موضوع را می توان در تفاوت های فردی وابسته به صفات اجتماعی- اقتصادی بررسی کرد. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که متغیر جنسیت و رضایت مالی شهروندان ساکن در مراکز تجاری- تاریخی در ادراک محیط آنان موثر است که در دو جامعه مورد اشاره مورد آزمون قرار گرفته و تأیید می شود. تأثیر میزان تحصیلات در ادراک محیطی ساکنین تنها در کلانشهر تبریز تأیید می شود.
واژه‌های کلیدی: کیفیت محیط زندگی، رضایت مندی، مرکز تجاری- تاریخی، متغیرهای فردی، کلانشهرهای اصفهان و تبریز.
متن کامل [PDF 784 kb]   (1713 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/11/22 | پذیرش: 1396/8/8 | انتشار: 1396/12/16


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 60 - ( 12-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها