:: دوره 12، شماره 39 - ( 7-1391 ) ::
جلد 12 شماره 39 صفحات 155-139 برگشت به فهرست نسخه ها
مدل توپوگرافی سطح دریا برای منطقه خلیج فارس و دریای عمان براساس تلفیق داده‌های ارتفاع‌سنجی ماهواره‌ای و مدل ژئوئید ماهواره GOCE
رامین کیامهر*1، مجید ابره دری2
1- دانشگاه زنجان
2- کالج سلطنتی تکنولوژی سوئد (KTH)
چکیده:   (9894 مشاهده)
سـطح مبـنای ارتفاعـی به صورت سنتی در کشورهای مختلف بر اساس مشاهدات به دست آمده از تایدگیج‌ها بنا نهاده شده است. امروزه با پیشرفت در علـوم و تکـنولوژی و بـه دنبال آن افـزایش دقـت، مبنای ارتفاعی نیازمند بازنگری است چرا که با افـزایش همکاری‌های مشترک بین دولت‌های مختلف، نیاز به مرتبط‌سازی شبکه‌های ارتفاعی کشورهای مجاور دارد. یکی از مشکلاتی که در استفاده از ارتفاعات مطلق وجود دارد، جدایی بین سطح متوسط آب‌های آزاد و ژئوئید می‌باشد. در حالـت تـئوریک سـطح مبـنای ارتفاعـات مطلـق، ژئوئـید می‌باشد اما در عمل از سطح متوسط آب‌های آزاد به عنوان سطح مبنای ارتفاعات مطلق استفاده می‌شود، به جدایی بین این دو سطح، توپوگرافی سطح دریا (SST) گفته می‌شود. در این مقاله با توجه به اهمیت توپوگرافی سطح آب در مطالعات اقیانوس‌شناسی، تعیین و یکسان‌سازی سطح مبنای ارتفاعی، ابتدا به مدل‌سازی سطح متوسط دریا از طریق مشاهدات ماهواره ارتفاع‌سنجی توپکس- پوزایدون به صورت نقطه‌ای در طی سال‌های 1992 تا 2003 در دریای عمان و خلیج فارس پرداخته شده است. مدل جدیدی برای توپوگرافی سطح دریا بر اساس تلفیق اطلاعات ارتفاع‌سنجی ماهواره‌ای و ژئوئید جدید و دقیق حاصل از اطلاعات ماهواره GOCE در منطقه خلیج فارس و دریای عمان ارائه می‌شود. بر این اساس اختلاف سطح متوسط آب‌های آزاد حاصل از مدل ارتفاع سنجی ماهواره‌ای و ژئوئید جهانیGOCE در بازه 1.4 متر و میانگین 3/0- متر ارزیابی گردید.
واژه‌های کلیدی: توپکس-پوزایدون، توپوگرافی سطح آب، ژئوئید، ارتفاع‌سنجی ماهواره‌ای، خلیج فارس و دریای عمان
متن کامل [PDF 190 kb]   (1644 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/1/27 | پذیرش: 1393/1/27 | انتشار: 1393/1/27


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 39 - ( 7-1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها