۳ نتیجه برای امکانسنجی
مسعود تقوایی، زهرا پیـرمرادیان، اعظم صفرآبادی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
اکوتوریسم مجموعهای است از صنعت ارگانیک و دینامیک توریسم که در عین بازدهی و سودآوری چشمگیر اقتصادی، متضمن لایههای عمیقتر توسعه است. این مجموعه نه تنها بستری است برای تکامل فرهنگی جوامع، بلکه اکوتوریسم محیطزیست را به خدمت آرامش روح انسانهای کنجکاو و جستجوگر درمیآورد و آنان را در سفر جذاب و لذتبخش و پرخاطره به کشف ناشناختههای جهان هستی و نزدیکی طبیعت و غوطهورشدن در آرامش روحافزا و فرح بخش جاذبههای طبیعی آفرینش فرامیخواند. در این مقاله به بررسی جاذبههای طبیعی ناحیه سامان و تأثیر آن در جذب گردشگری پرداخته شده است. برای رسیدن به این مقصود ناحیه سامان از نظر طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفته و نقاط قوت، ضعف و نیازهای آن مشخص شده است. سوال اصلی این پژوهش بررسی مهمترین نقاط قوت، ضعف، تهدید و فرصت ناحیه سامان برای نیل به ناحیه ویژه اکوتوریستی است و هدف آن شناخت قابلیتها و جاذبههای گردشگری و بررسی مشکلات و تنگناهای توسعه گردشگری در ناحیه سامان است. نتایج نشان از قابلیتهای ممتاز این ناحیه دارد با این حال گردشگری در آن توسعه نیافته است که میتوان علل آن را کمبود امکانات و تأسیسات زیربنایی و عدم سرمایهگذاریهای مکفی در اماکن اقامتی ناحیه دانست. بنابراین، با ارائه طرحهای جامع و مدون گردشگری و سرمایهگذاری بخش خصوصی و دولتی میتوان زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی ناحیه سامان را فراهم آورد.
مهدی سقایی، دانا علیزاده،
دوره ۱۳، شماره ۴۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
امکانسنجی محصول گردشگری در وهله اول نیازمند یک نگرش ساختاری به جریان گردشگری بوده که بتواند رویکرد مداخله فضایی را در ارزیابی و قابلیت سنجی مشخص سازد. با یک نگرش ساختاری به گردشگری این فرصت مهیا میشود که کلتی معنایی از گردشگری شکل گرفته و اجزاء و هم پیوندهای ساختار قابل مشاهده و تحلیل باشد. بر این مبنا محصول گردشگری روستایی در منطقه مورد مطالعه در چارچوب عناصر پنجگانه که عبارتند از: ۱- جاذبهها ۲ - دسترسی ۳ - تاسیسات و تسهیلات زیربنایی ۴ - خدمات مهماننوازی ۵ - عناصر سازمانی و نهادی، انجام گرفته و نتایج به دست آمده در چارچوب مدل مولفههای اصلی الویتبندی گردیده است. همچنین مطالعههای انجام گرفته در چارچوب مدل MS-SWOT مورد ارزیابی قرار گرفته و در شاخصهای مورد نظر در چهار مقوله قدرت، ضعف، فرصت و تهدید بررسی شده است.
بررسیهای انجام شده در زمینه امکانسنجی گردشگری روستایی در شهرستان پاوه نشان دهنده آن است که روستای خانقاه با توجه به سنجشهای انجام گرفته در مدل مولفههای اصلی دارای بالاترین قابلیت برای توسعه گردشگری روستایی میباشد. همچنین با توجه به آنکه حوزه نفوذ گردشگری شهر پاوه بر اساس مدل راپرت در حدود ۲۳/۲ کیلومتر بوده و روستای خانقاه در این محدوده قرار میگیرد. از این رو این روستا به عنوان یک تفرجگاه برونشهری محسوب شده و میتواند به عنوان مقصد گردشگران محلی در تعطیلات آخر هفته محسوب گردد. علاوه برآن نتایج به دست آمده از ارزیابی MS-SWOT نشان دهنده آن است که ضعفهای موجود در منطقه در عدم توسعه گردشگری نقش اساسی دارد.
کریم حسین زاده دلیر، دکتر بشیر بیگ بابایی، محمدحسین حسین زاده،
دوره ۲۰، شماره ۷۰ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
با توجه به رشد جمعیت و افزایش مهاجرت به شهرها، توسعهی غیرقابل کنترل نواحی شهری، خلق سکونتگاههای جدید، کاهش سطح رفاه انسانی و بروز مشکلات فراوان شهری بویژه در کشورهای در حال توسعه، ضرورت توجه به تدوین الگوی بهینهی طرح های توسعهی شهری و تغییر آن از رویکرد ایستا و سنتی به رویکردی منعطف، مشارکتی و استراتژیک و راهبردی احساس میشود. از اینرو در این تحقیق به دنبال امکانسنجی طرحهای راهبردی – ساختاری در هدایت توسعهی شهری در کلانشهر تبریز میباشیم. روش تحقیق در مطالعهی حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی میباشد. جامعهی آماری تحقیق شامل مدیران، کارشناسان و نخبگان دانشگاهی آگاه بر مسائل و مشکلات شهری در کلان شهر تبریز میباشد که حجم نمونه بر اساس روش نمونهگیری گلوله برفی ۲۰۰ نفر برآورد شده است. برای تجزیه و تحلیل دادههای این تحقیق از مدلهای استراتژیک SWOT، SOAR و روش معادلات ساختاری در نرمافزار Amos استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که مهمترین اصل در تحققپذیری طرحهای راهبردی – ساختاری در هدایت توسعهی کلانشهر تبریز نظام برنامهریزی و مدیریت شهری با امتیاز ۹۳/۰ بوده و در رتبهی بعدی نظام اقتصادی و سیاسی به ترتیب با ارزش ۸۵/۰ و ۷۲/۰ قرار دارند. همچنین در بین متغیرها واگذاری اختیارات و بخشی از وظایف تصمیمسازی و تصمیمگیری به سطوح پایین (محلی)؛ توجه به نقش مردم در نظام تهیه و تدوین و تصویب طرح؛ و توجه به بنیهی مالی – تجهیزاتی و تشکیلاتی شهرداریها به عنوان اهرمهای اجرایی طرح دارای بیشترین امتیاز میباشند که به ترتیب ارزش آنها ۹۱/۰، ۸۵/۰ و ۸۲/۰ بوده است.