یوسف قویدل رحیمی،
دوره ۱۲، شماره ۳۷ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
در این مطالعه دادههای دمای حداقل مطلق سالانه دمای روزانه ایستگاه سینوپتیک مهرآباد تهران طی دوره آماری ۱۹۵۱ تا ۲۰۱۰ میلادی به مدت ۶۰ سال مورد استفاده قرار گرفته است. در این مطالعه از روشهای رگرسیون (لگاریتمی و پلی نومیال) و آماره من- کندال برای آزمون معنیداری روندهای تغییرات سریهای دمایی، استفاده شده است. نتایج کلی این تحقیق مبین تغییرات معنیدار در روند بلندمدت دماهای فرین حداقل تهران است. دماهای فرین حداقل تهران از سال ۱۹۷۰ به بعد تحت تأثیر پدیده آغاز سرد قرار گرفته و دچار تحول شده و روند رو به تغییر افزایشی را طی میکند. نتیجه آشکار سازی روند تغییرات دماهای فرین حداقل تهران مثبت است که این امر به معنی کاهش شدت سرمای زمستان و معتدلتر شدن آن میباشد.
این مطالعه نشان داد که بهترین مدل برای پیش بینی آتی دماهای فرین حداقل تهران، مدل هالت- وینترز است. نتایج حاصل از پیش بینی دماهای فرین حداقل تهران نشان میدهد که دمای فرین حداقل تهران در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۲۰ به بالای صفر صعود خواهد کرد که این امر با توجه به روند صعودی معنی دار دماهای فرین حداقل تهران قابل انتظار بوده و نشان دهنده اقلیمی ملایم در زمستانهای ۱۰ سال آتی است.
ابراهیم احمدزاده، خلیل ولیزاده کامران، داوود مختاری، علی اکبر رسولی،
دوره ۲۳، شماره ۸۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
در تحقیق حاضر، مدل فرآیند نقطهای پوآسون جهت تحلیل فراوانی و شدت دماهای فرین سرد و گرم در ایستگاه آبعلی به کار گرفته شده است. مدل فرآیند نقطهای پوآسون (پاریتو- پوآسون) بر اساس روش اوجهای بالاتر از آستانه طراحی شده است. در روش مذکور، ابتدا یک آستانه دمایی مناسب با بهرهگیری از روشهای آماری انتخاب گردیده و سپس توزیع پاریتو- پوآسون به مقادیر بالاتر از آستانه برازش داده شد. تخمین پارامترهای توزیع با روش حداکثر درستنمایی انجام گرفت و دماهای فرین به ازای دورههای بازگشت مختلف برآورد گردید. جهت اعتبارسنجی مدل، نمودارهای چندک- چندک و آماره کیدو مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل فرآیند نقطهای پوآسون قابلیت زیادی جهت مدلسازی دماهای فرین دارد.