۳ نتیجه برای Lst
مجید رضائی بنفشه، سعید جهانیخش، خلیل ولیزاده کامران،
دوره ۱۳، شماره ۴۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
تبخیر- تعرق به عنوان یکی از مولفه های موثر در چرخه هیدرولوژی نقش قابل ملاحظه ای در اقلیم منطقه ای و جهانی دارد به طوری که به طور متوسط۷۰% نزولات جوی در کره زمین و ۹۰% آن در کشور ما از طریق تبخیر- تعرق به چرخه هیدرولوژی بازمی گردند و از این جهت برآورد دقیق آن حائز اهمیت است.
یکی از عوامل مهم و موثر در میزان تبخیر- تعرق واقعی در هر منطقه ، دمای سطح زمین است؛ به طوری که افزایش دمای سطح زمین سبب کاهش تبخیر- تعرق واقعی و خشکی سطح زمین می گردد. در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره Terra- MODIS در فاصله زمانی ۱۳۸۱ الی ۱۳۸۷ در حوضه سفید رود ، مقادیر تبخیر- تعرق واقعی از طریق الگوریتم SEBAL کوهستانی برآورد گردیده و تاثیر افزایش دمای سطح زمین بعنوان یکی از عوامل موثر در کاهش مقدار تبخیر- تعرق واقعی در اثر خشکی سطح زمین و کاهش پوشش گیاهی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که دمای سطح زمین به طور متوسط در حال افزایش و مقدار تبخیر- تعرق واقعی در حال کاهش است. عامل اصلی افزایش دمای سطح نیز، کاهش ۷۸% در بارندگی منطقه در سال ۸۷ می باشد.
علی حسینقلی زاده، پرویز ضیائیان فیروزآبادی، پریسا بیرانوند،
دوره ۲۰، شماره ۷۲ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
دمای سطح زمین فاکتور اصلی در تعادل انرژی کرهزمین بوده و به عنوان ورودی مدلهای تغییرات آبوهوایی و محیطی بهکار میرود. در گذشته و حتی در حال حاضر بدلیل فقدان و یا کمبود ایستگاههای کافی هواشناسی در بسیاری از مناطق کشور، اندازه گیری و ثبت دما انجام نگرفته است بطوربکه اطلاع دقیقی از تغییرات دمایی در آن مناطق در دست نیست، لذا وجود روشی که بتواند سریع، دقیق و کم هزینه و آن هم در مقیاس وسیع دما را اندازه گیری نماید لازم و ضروری است. استفاده از فناوری سنجش از دور به دلیل دید وسیع و یکپارچه، در دسترس بودن بسیاری از تصاویر و آرشیو غنی گزینه مناسبی در برآورد این پارامتر به شمار می رود. در این تحقیق روش های مختلف استخراج دمای سطح زمین ازجمله Mono-window،Artis و Stefan-Boltzman مورد بررسی قرار گرفت بطوریکه در هر روش، گسیلمندی از راه های مختلفی از جمله NDVI، Classification و MODIS Product محاسبه و سپس وارد معادلات گردید. همچنین از تصاویر متنوع سری لندست شامل TM,ETM+,OLI و محصول گسیلمندی MODIS استفاده گردید. برای تبدیل دمای سطح به ارتفاع یک و نیم متری نیز از یک دماسنج دقیق محیطی با دقت ۰,۲ درجه سانتی گراد و رابطه خطی (=۰,۴۴×LST + ۸/۸دمای هوا) استفاده شد سپس نتایج بدست آمده با استفاده از داده های ایستگاه های هواشناسی، محاسبه RMSE و آزمون آماری T مورد راستی آزمایی قرار گرفت. نتایج نهایی نشان داد که بهترین روش با RMSE ۱,۰۹ مربوط به تصویر ETM+ و روش Stefan-Boltzman و بدترین روش نیز با RMSE ۲,۶۴ مربوط به استفاده از تصویر MODIS و روش Mono-Window است. لذا پیشنهاد می گردد برای سایر مناطق که از لحاظ پارامترهای جغرافیایی به منطقه مورد مطالعه شباهت دارند روش Stefan-Boltzman. بکار گرفته شود.
دکتر مریم خسرویان، دکتر یعقوب زنگنه، دکتر مختار کرمی، دکتر رحمان زندی،
دوره ۲۴، شماره ۸۵ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
دمای سطح زمین یکی از معیارهای مهم در برنامهریزی ناحیهای منطقهای میباشد. امروزه افزایش درجه حرارت برخی از مناطق پرجمعیت شهری در مقایسه با محدوده روستایی اطراف، پدیدهای تحت عنوان جزیرهی گرمایی شهری را به وجود آورده و موجب بروز مشکلات فروانی شده است. جزیره حرارتی شهری، سطحی از شهر است که به میزان قابل توجهی از مناطق روستایی اطراف گرمتر است. بدین منظور، ابتدا ۸ تصویر ماهوارهای دوره گرم سال شهر شیراز، طی بازهی زمانی ۱۹۸۵ تا ۲۰۲۰ با استفاده از دادههای سنجندههای (TM) لندستهای ۴ و ۵، (ETM+) لندست ۷، (OLI/TIRS) لندست ۸ جمعآوری و استخراج گردید. بعد از پیشپردازشهای لازم، شاخصهای تفاضل پوشش گیاهی نرمال شده (NDVI)، دمای سطح زمین (LST) و شاخص پراکندگی عرصه حرارتی شهر با ارزیابی اکولوژیکی (UTFVI) محاسبه گردید. براساس نتایج حاصل از پردازش تصاویر، مکانهای دارای جزایر حرارتی، چگونگی تغییرات دمایی شهر، ارتباط بین تغییرات دمای سطح زمین با پوشش سطحی بررسی و تحلیل گردید تا جزایر حرارتی شهری شیراز شناسایی و تحلیل شوند. تغییرات مقیاس زمانی الگوهای دمایی شیراز نشان داد که از سال ۱۹۸۵ تا ۲۰۲۰ حدود ۷۶/۱۲ کیلومترمربع بر مساحت طبقهی چهارم دمایی افزوده شده است. نتایج حاصل از محاسبهی شاخص NDVIطی بازه زمانی مورد مطالعه مساحت پوشش گیاهی به دلیل تغییر کاربریهای شهری از ۲۸/۲۲ کیلومترمربع در سال ۱۹۸۵ به ۵۴/۱۷ کیلومترمربع در سال ۲۰۲۰ تقلیل یافته است که این مسأله میتواند دلیل بر شکلگیر و افزایش جزایر حرارتی در نواحی مذکور باشد. شاخص UTFVI نشان داد که خیلی خیلی بد (طبقه دمای بسیار گرم) عمدتاً در قسمتهای غربی شیراز از شمالغرب تا جنوبغرب (شامل بخشهایی از منطقه ۹ و ۱۰)، نواحی جنوبشرقی منطقه ۷ و نواحی شمالی منطقه ۱ متمرکز شده است.