تحلیلی بر سیستم‌های شهری استان آذربایجان شرقی در دوره زمانی سال‌های 1335- 1385
اصغر عبدلی*1، رضا ابراهیمی2، امید مبارکی3، کوروش خسروی4
1- عضو هیات علمی گروه برنامه‌ریزی شهری، دانشگاه لرستان
2- مدرس مدعو گروه علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، ایران
3- استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه مراغه.
4- عضو هیات علمی گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور لرستان.

در چند دهه اخیر، شهرها با سرعت زیادی گسترش یافته و کشورها با سرعت بیش­تری به شهرنشینی و افزایش شهرها و جمعیت شهری خود دست زده‌اند. این افزایش جمعیت بیش­تر متوجه شهرهای بزرگ بوده است و در نتیجه باعث تمرکز جمعیت در این شهرها شده و به دنبال آن باعث بر هم خوردن تعادل منطقه‌ای و ملی شده است. این تحقیق به بررسی و تحلیل سیستم‌های شهری در استان آذربایجان­شرقی می‌پردازد، روش کار در این پژوهش ترکیبی از روش‌های اسنادی، توصیفی و تحلیلی است و در آن از مدل‌های قانون رتبه–اندازه زیپف، مرتبه-اندازه تعدیل شده، ضریب آنتروپی، شاخص تمرکز شهری، منحنی لورنز، ضریب جینی و مثلث بو&zwjژوگارنیه استفاده شده است.

نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که شهر تبریز به دلیل مرکزیت، سیاسی، اداری، مالی و... به‌عنوان نخست شهر برتر در نظام شبکه شهری استان قرار دارد و نقش شهرهای میانی و کوچک در سیستم شهری استان بسیار کم است. در مجموع هنوز سلسله‌مراتب شهری در شبکه شهری آذربایجان­شرقی نسبت به مدل رتبه-اندازه «زیپف» و مدل تعدیل شده «بهفروز» فاصله زیادی دارد؛ لذا با ارائه خدمات و تقویت شهرهای کوچک و میانی و کاهش رشد شهرهای بزرگ در استان می‌توان باعث توزیع بهینه سلسله‌مراتب شهری در سطح استان گردید.

واژه‌های کلیدی: سیستم‌های شهری، قانون رتبه– اندازه، نخست شهری، ضریب آنتروپی، استان آذربایجان شرقی.
دریافت: 1394/10/24 | پذیرش: 1394/10/24 | انتشار: 1394/10/24

XML     Print

عبدلی اصغر، ابراهیمی رضا، مبارکی امید، خسروی کوروش. تحلیلی بر سیستم‌های شهری استان آذربایجان شرقی در دوره زمانی سال‌های 1335- 1385. فضای جغرافیایی. 1394; 15 (52) :325-346

URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-2182-fa.html