ابوالقاسم امیراحمدی* 1، مجید ابراهیمی2 ، فرشته بیرامعلی‌کیوی3
1- گروه جغرافیا، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران. (نویسنده مسئول).
2- گروه ژئومورفولوژی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
3- دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین مراحل به‌کارگیری سیستم‌های جمع‌آوری آب باران، مکان‌یابی و شناسایی مکان‌های مناسب برای اجرای این تکنولوژی است. با توجه به اینکه بهره‌گیری از سیستم‌های عامل مبنای مکانی به سرعت در حال گسترش است و فناوری مربوط به سیستم‌های مبتنی بر عامل به یک زمینه مطالعاتی و تحقیقاتی رو به رشد تبدیل شده است، هدف از پژوهش حاضر تدوین چارچوبی جهت مکان‌یابی عرصه‌های دارای پتانسیل استحصال جمع‌آوری آب باران در محدوده‌ی پردیس دانشگاه حکیم سبزواری می‌باشد تا ابزار مناسبی را برای پشتیبانی تصمیم‌گیری مدیران و متولیان بهره‌برداری و مدیریت منابع آب محلی فراهم نماید. در نتیجه در این مطالعه محیط شبیه‌سازی با نرم‌افزار NetLogo به عنوان ابزاری برای ایجاد مدل‌های عامل مبنای مکانی بررسی و پس از ساخت نقشه‌های مربوط به هر شاخص در محیط ArcGIS آنالیزهای مربوط به تصمیم‌گیری عامل‌ها در قالب توابع موجود انجام و در نهایت اقدام به ارزیابی مکانی جمع‌آوری آب باران در منطقه‌ی مورد مطالعه گردید. نتایج به‌دست آمده حاکی از آن بود که با استفاده از مدل‌سازی عامل مبنا می‌توان عرصه‌های مستعد برای جمع‌آوری آب باران را با شبیه‌سازی شرایط بارندگی، شناسایی و اقدام به ارزیابی مکانی جمع‌آوری آب باران نمود. همچنین نتایج نشان داد اراضی بایر و بدون ساخت و ساز، فضای خالی مناسب، قرارگیری در مسیر رواناب‌های جریان یافته و کاهش قابل ملاحضه سرعت جریان آب در جنوب غرب دانشگاه به دلیل کاهش شیب از عوامل اصلی مکان‌های مناسب برای جمع‌آوری آب باران بوده است.
واژه‌های کلیدی: جمع‌آوری آب باران، عامل مبنا، نرم‌افزار NetLogo، دانشگاه حکیم سبزواری
دریافت: 1397/9/30 | پذیرش: 1398/4/5 | انتشار: 1400/10/10

Amir-Ahmadi A, Ebrahimi M, Beiramali F. Site Selection Potential for Rain Water Harvesting Agent Based Spatial Modeling (Case Study: Pardis Hakim Sabzevari University). جغرافیایی 2021; 21 (76) :19-33
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-3392-fa.html