فرزاد کرمی1 ، حمید برقی* 2، یوسف قنبری2
1- دانشجوی دوره دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه آموزشی جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
امروزه در مقایسه با گذشته، توسعه‌ی روستایی، با مفهوم مدیریت، پیوندی گسترده­ یافته است. مدیریت کارامد روستایی نیازمندِ بهره‌گیری از دیدگاه‌های نوین مدیریتی در فرایند توسعه از جمله حکم‌روایی خوب و به­ویژه، حکم‌روایی شایسته‌ی روستایی است. در این راستا، پژوهش کنونی با هدف تبیین و بررسی مؤلفه‌های اثرگذار بر تحقق حکم‌روایی خوب در فضاهای سکونتگاهی روستایی بخش مرکزی شهرستان پلدختر و هم­چنین بخش موسیان شهرستان دهلران تدوین شده است. گردآوری داده‌ها مبتنی بر منابع کتابخانه‌ای و پیمایشی با ابزار پرسش‌نامه و جامعه‌ی آماری خبرگان و کارشناسان گستره­ی مورد پژوهش است.. نتایج روابط علّی در روش دیمتِل گویای آن است که در بخش مرکزی شهرستان پلدختر، مؤلفه‌های کارایی و اثربخشی اثرگذارترین و قانون‌مندی، اثرپذیرترین شاخص و در بخش موسیان شهرستان دهلران، مؤلفه‌ی شفافیت، اثرگذارترین و عدالت­محوری، اثرپذیرترین شاخص حکم‌روایی شایسته­ی روستایی هستند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین مولفه­های حکم‌روایی روستایی (مشارکت، پاسخگویی، قانون‌مندی، مسئولیت‌پذیری، توافق گروهی، عدالت­محوری، شفافیت، کارایی و اثربخشی) در بخش مرکزی شهرستان پل­دختر با پایداری روستایی و همه­ی مؤلفه‌های آن، به­جز پایداری اجتماعی، رابطه‌ای مثبت و معنادار وجود دارد (p≤0.05). و در بخش موسیان شهرستان دهلران میان مولفه­های حکم‌روایی روستایی با مولفه­های پایداری بجز زیست‌‌محیطی رابطه معنی داری مشاهده شده است (p≤0.05). و نیز یافته­های آزمون توکی نشان می­دهد که روستاهای بخش موسیان وضعیت بهتری از لحاظ پایداری نسبت به بخش مرکزی دارند.
واژه‌های کلیدی: حکمروایی خوب و شایسته، توسعه پایدار روستایی، بخش مرکزی شهرستان پل‌دختر، بخش موسیان شهرستان دهلران
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/7/12 | پذیرش: 1399/12/14 | انتشار: 1402/7/10

Karami F, barghi H, ghanbari Y. Investigating the effective factors in achieving good local governance: case study (villages in the central district of Poldakhtar county and Mosian district of Dehloran county). جغرافیایی 2023; 23 (82) :155-177