بررسی میزان تاب‌آوری محیطی دشت یزد اردکان به‌لحاظ استقرار صنعت
سیدکاظم موسوی1 ، محمدرضا تابش* 2، اکرم الملوک لاهیجانیان3 ، سیدعلی جوزی4 ، سیدحیدر میرفخرالدینی5
1- دانشجوی دکتری گروه مدیریت محیط‌زیست، دانشکده منابع‌ طبیعی و محیط‌زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.
2- گروه مدیریت محیط‌زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران. (نویسنده مسئول).
3- گروه مدیریت محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
4- گروه محیط‌زیست، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران.
5- گروه مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد، یزد، ایران
در سال‌های اخیر رشد فزاینده جمعیت و به‌تبع آن افزایش بهره‌برداری از منابع طبیعی، فشار بر محیط‌زیست و منابع محدود آن را افزایش داده که در نهایت ناپایداری و آلودگی منابع سرزمین را در اغلب مناطق دنیا ایجاد نموده است. امروزه زمینه‌های رویکردهای نوین در ادبیات توسعه و پایداری جوامع ایجاد شده است که از آن جمله می‌توان به تاب‌آوری به‌عنوان رویکردی نو در مواجهه با اختلالات و تنش‌های محیطی اشاره نمود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان تاب‌آوری محیطی دشت یزد اردکان به ‌لحاظ استقرار صنعت می‌باشد. در این پژوهش، یک مدل بهمنظور مطالعه تأثیر ناشی از استقرار صنایع در دشت یزد اردکان ایجاد شد و بر مبنای آن سیاست‌های مختلف بر میزان تاب‌آوری محیطی این دشت به لحاظ استقرار صنعت مورد شبیه‌سازی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از فناوری‌های پیشرفته در واحدهای صنعتی می‌تواند نقش موثری در کاهش آلایندگی و افزایش تاب‌آوری محیطی این دشت داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: تاب‌آوری، پایداری، دشت یزد اردکان، محیط‌زیست، صنعت.
دریافت: 1399/8/5 | پذیرش: 1401/9/10 | انتشار: 1401/9/10

Mousavi S K, Tabesh M, Lahijanian A, Jozi S A, Mirfakhradini S H. Evaluation of the Level of Ecological Resilience of Yazd Ardakan Plain in Terms of Establishment of Industry. جغرافیایی 2022; 22 (79) :87-132
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-3752-fa.html

موسوی سیدکاظم، تابش محمدرضا، لاهیجانیان اکرم الملوک، جوزی سیدعلی، میرفخرالدینی سیدحیدر. بررسی میزان تاب‌آوری محیطی دشت یزد اردکان به‌لحاظ استقرار صنعت. فضای جغرافیایی. 1401; 22 (79) :87-132