امیرعلی ذوالفقاری* 1، سید اسکندر صیدایی1
1- دانشگاه اصفهان
در ایران طرح هادی جامع­ترین، محلی­ترین و کاربردی­ترین طرح توسعه روستایی است که در سراسر گستره جغرافیایی کشور به صورت فزاینده­ای در حال اجرا است. ارزیابی اثرات و شناسایی آسیب­های عملکردی این طرح­ها می­تواند ضمن فراهم ساختن بستر شناختی و علمی از مشکلات اجرایی این طرح­ها، بهینه­سازی هزینه­های مالی ـ اجرایی نهادهای متولی و در نتیجه تسریع روند دستیابی به عمران و آبادانی روستاهای کشور را به همراه خواهد داشت. با این وجود بررسی­ها نشان می­دهد علی­رغم فراگیری اجرای این طرح­ها در سکونتگاه­های روستایی کشور و صرف هزینه­های مالی کلان در این زمینه، در خصوص آسیب­های عملکردی این طرح­ها مطالعه منسجمی انجام نگرفته است. از این­رو هدف اصلی پژوهش کمی و کاربردی حاضر ارزیابی اثرات و شناسایی آسیب­های عملکردی طرح هادی است که به صورت موردی در روستاهای استان کرمانشاه انجام گرفته است. جامعه آماری شامل 856 نقطه روستایی است که در آن­ها طرح هادی اجرا شده است و با استفاده از نرم­افزار سمپل پاور 244 روستا به عنوان نمونه آماری برآورد شد. ابزار اصلی پژوهش برای جمع­آوری داده­های میدانی، پرسشنامه محقق­ساخته بود که روایی آن با مراجعه به اساتید دانشگاهی و کارشناسان مربوطه و پایایی آن با انجام پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به تأیید نهایی رسیده است. برای تجزیه و تحلیل داده­های گردآوری شده از نرم­افزارهای SPSS و Amos استفاده شده است. نتایج آزمون ویلکاکسون نشان داد میانگین رتبه­ای برای مرحله قبل و بعد از اجرای طرح به­ترتیب 77/19 و 77/125 بوده و اجرای طرح هادی بر توسعه روستایی موثر بوده است. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد قوانین محدودکننده ادارات خدمات­رسان و توافقات توأم با تملک اراضی منابع طبیعی، ضعف بنیان محتوایی و اجرایی پروژه، ضعف سیستم مشارکتی، ضعف مکانیابی و توسعه کالبدی، ناپایداری اجتماعی ـ اقتصادی، تضعیف هویت و چشم­انداز روستا، عدم تحقق­پذیری و ناپایداری زیست­محیطی ـ کالبدی، به­ترتیب مهم­ترین آسیب­های طرح هادی هستند که در مجموع حدود 64 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین کرده­اند. مدل نهایی طراحی شده، با برازش مطلوب، تأیید کننده نتایج پژوهش بود.
واژه‌های کلیدی: توسعه روستایی، طرح هادی، آسیب‌شناسی، اثرات عملکردی، مدل‌سازی.
دریافت: 1399/10/3 | پذیرش: 1400/1/28 | انتشار: 1402/7/10

Zolfaghari A, Seydaei S E. Evaluate the Effects, Satisfaction and Pathology of Hadi Plan Function in Rural Settlements of Western Iran with a Structural Equation Modeling Approach (Case Study: Kermanshah Province). جغرافیایی 2023; 23 (83) : 2
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-3791-fa.html

ذوالفقاری امیرعلی، صیدایی سید اسکندر. ارزیابی اثرات، رضایتمندی و آسیب شناسی عملکرد طرح هادی در سکونتگاه های روستایی غرب ایران با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری (مطالعه موردی: استان کرمانشاه). فضای جغرافیایی. 1402; 23 (83) :25-49