پریسا بویری1 ، حمید رضا پورخباز* 2، غلامرضا سبزقبایی2
1- دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان
2- دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
زمینه و هدف: افزایش حجم پسماند های شهری در مقیاس جهانی و بدنبال آن چالش های محیط زیستی بوجود آمده طی نبود سیستم های کارا و مناسب مدیریت پسماند در برخی جوامع بشری، روز به روز اهمیت بکارگیری سیستم های مدیریت پسماند مناسب را در نقاط مختلف کره زمین افزایش می دهد. هدف تحقیق حاضر استفاده از فرایند ارزیابی چرخه حیات به‌منظور بررسی روش‌های مختلف دفع و پالایش پسماند شهری شهر امیدیه می‌باشد.
روش بررسی: بدین منظور، ابتدا در راستای اهداف و دامنه تعریف‌شده در فرآیند چرخه حیات، سه سناریو دفن ، دفن و کمپوست، دفن وکمپوست و بازیافت تعریف‌ و با استفاده از محاسبات مدل IWM-2 فهرست‌نویسی چرخه حیات صورت گرفت. در مرحله آخر ارزیابی اثرات محیط زیستی حاصل از سناریوهای مختلف در قالب شش طبقه اثر بر اساس دستورالعمل ISO14042 انجام شد.
یافته ها: یافته های حاصل از این مطالعه حاکی از آن است که طی استحصال  مواد باارزش افزوده مانند کمپوست و مواد بازیافتی، نه‌تنها می‌توان حجم پسماند باقی‌مانده جهت دفن را به مقدار قابل‌توجهی کاهش داد بلکه طبقات اثر تعریف‌شده برای سناریو سوم نسبت به دو سناریو دیگر نیز در حداقل مقادیر خود قرار می‌گیرند.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از فرآیند ارزیابی چرخه حیات صورت گرفته نشان داد که سناریو سوم، گزینه مناسب سیستم مدیریت پسماند در شهرستان امیدیه با حداقل اثرات زیست محیطی می باشد.
واژه‌های کلیدی: مدیریت جامع پسماند، ارزیابی چرخه حیات، شهرستان امیدیه، مدل IWM-2
دریافت: 1400/3/12 | پذیرش: 1401/2/20 | انتشار: 1403/2/11

Boveyri P, Pourkhabbaz H R, Sabzghabaei G. Environmental impact assessment of municipal waste management in Omidieh city by LCA process. جغرافیایی 2023; 23 (84) :109-124
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-3872-fa.html