[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
DOI::
OPEN ACCESS::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آمار نشریه
مقالات منتشر شده: 644
نرخ پذیرش: 21.8
نرخ رد: 78.2
میانگین داوری: 307 روز
میانگین انتشار: 626 روز
..
آمار عمومی نشریه
آمار عمومی نشریه
..
تعداد دورها                          23
تعداد شماره‌ها 83
 تعداد مقالات 4001
 تعداد مشاهده مقاله 11748252
 تعداد مقالات ارسال شده در یکسال اخیر 3230
 تعداد مقالات پذیرفته شده  637
 درصد پذیرش 30
 زمان پذیرش (روز) 120
 تعداد پایگاه های نمایه شده 9
 h.index 3
میانگین بازه زمانی فرایند داوری 30
:: دوره 23، شماره 84 - ( 10-1402 ) ::
جلد 23 شماره 84 صفحات 108-85 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر گرمایش جهانی بر اقلیم گردشگری ایران
کتایون مظلوم1 ، حسن ذوالفقاری* 1، روح اله اوجی2 ، آندریاس ماتزاراکیس3
1- دانشگاه رازی
2- دانشگاه گیلان
3- دانشگاه فرایبورگ
چکیده:   (1014 مشاهده)
مقدمه
آثار تغییر اقلیم بر گردشگری موضوع بسیاری از تحقیقات اخیر را به خود اختصاص داده است. به ­گونه­ای ­که محققان بر آنند که به بررسی رابطۀ متقابل گردشگری و تغییر آب و هوا پرداخته و اتخاذ استراتژی­های پاسخ به تغییر اقلیم از طرف ذینفعان گردشگری را بیشتر مورد تفحص قرار دهند. با هدف ارزیابی تغییرات آسایش حرارتی و اقلیم گردشگری ایران، داده­های روزانۀ بیشینه و کمینۀ دما، سرعت باد و رطوبت نسبی91 ایستگاه سینوپتیک طی دورۀ 30 ساله (2017-1987) از سازمان هواشناسی کشور دریافت شد. پس از اعتبارسنجی مدل مقیاس کاهی آماری تبدیل تابع توزیع تجمعی[1]، با داده­های روزانۀ پایگاه ERA5[2] ؛ از برونداد شبیه­سازی شدۀ روزانۀ مدل­های GFDL_ESM2G  و CanESM2 تحت سناریوهای 6/2 و 5/4 و 5/8 استفاده و آسایش حرارتی توسط شاخص PET[3] در افق­های (2040_ 2021) و (2060_ 2041) محاسبه و در مقیاس زمانی ده روزه طبقه­بندی شد. چشم­انداز آتی حاکی از افزایش 83/0 درصدی ایستگاه­های با مطلوبیت آسایشی نسبت به دورۀ مشاهداتی است. بیشترین درصد ایستگاه­ها با آستانۀ مطلوبیت آسایشی در دهه­های 24 و 25ام و کمترین آنها در دهه­های یکم تا پنجم و 34 تا 36 ام سال بوده و در شمال­شرق ایران بیشترین کاهش PET و در شمال­غرب بیشترین افزایش پیش­نگری می­شود. نتایج تحقیق بیانگر افزایش PET (حداقل 06/0 و حداکثر 56/1 درصدی) ایستگاه­های کشور است و این نتایج بیشتر تحت تاثیر افزایش دمای میانگین در دوره­های آتی قرار دارد.
مواد و روش­ها
از متغیرهای روزانه حداکثر و حداقل دما، سرعت باد و رطوبت نسبی ایستگاه­های سینوپتیک و پایگاه داده ERA5 در یک دورۀ 30 ساله (1987-2017) و داده­های GCMs برای شبیه سازی PET از سال 2021 تا 2060 استفاده شد. مدل ریزمقیاس­نمایی CDFt با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون­های کولموگروف-اسمیرنوف و RMSE  اعتبارسنجی شد. در اغلب سری­های زمانی آب و هوایی تغییرات ناگهانی وجود دارد که تشخیص آنها و نیز بررسی همگنی داده­های ایستگاهی با استفاده از بسته نرم افزاری RhtestV4 که بر اساس آزمون­های  T و [4]F ، ارزیابی می­شود، انجام شد و بازسازی داده های مفقوده با استفاده از روش نزدیکترین همسایه متوالی[5] k  انجام شد. سپس فرآیند تحقیق به شرح زیر ادامه یافت:
الف) متغیرهای حداکثر و حداقل دما، رطوبت نسبی و سرعت باد با روش مقیاس کاهی آماری CDFt شبیه­سازی شد. CDFt را می­توان با ارائه توابع توزیع تجمعی (CDFs) به عنوان رویکردی در روش نگاشت چندکی[6] در نظر گرفت. با فرض اینکه داده­های ERA5 به عنوان نمایندۀ توزیع تجمعی متغیرهای آب و هوای محلی به عنوان پیش­نگری کننده­ها عمل کنند و به متغیرهای مذکور در ایستگاه­های مورد نظر تبدیل شوند. در این مطالعه از بستۀ نرم­افزاری CDFt ، در محیط R استفاده شده است. اعتبارداده­های شبیه­سازی شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون[7] ، آزمون کولموگروف-اسمیرنوف[8] و خطای جزر میانگین مربعات[9] انجام شد.
ب) با استفاده از داده­های ایستگاهی و داده­های مقیاس کاهی شدۀ مدل­های گردش کلی ( CanESM2و  GFDL_ESM2G) آسایش حرارتی بر اساس شاخص PET ، توسط مدل RayMan محاسبه شد. این مدل قادر به محاسبه تأثیر شار تابش موج کوتاه و بلند بر بدن انسان است که در مدل تعادل انرژی انسان مورد نیاز است.
نتایج و بحث
پس از اطمینان از اینکه مدل CDFt، عملکرد خوبی در مقیاس­ کاهی متغیرهای آب و هوایی به کار رفته در محاسبه آسایش حرارتی در منطقه مورد مطالعه نشان داد، این نتیجه حاصل شد که با استفاده از این مدل می­توان آسایش حرارتی آینده منطقه را تحت شرایط تغییراقلیم پیش­­نگری کرد. سپس دوره تاریخی مدل­های CanESM2 و GFDL_ESM2G برای نشان دادن مقایسه بین PET مشاهداتی و شبیه­سازی شده، استفاده شد. نتایج صحت سنجی آسایش حرارتی به دست آمده بر اساس مقادیر شبیه­سازی شدۀ دوره تاریخی در مقایسه با مقادیر مشاهداتی به شرح زیر است: بین سری­های زمانی PET مشاهداتی و PET دوره تاریخی مدل­های GCM همبستگی بالا و رابطه خطی و مثبت وجود دارد. با توجه به نتایج آزمون کولموگروف اسمیرنوف ، مقادیر شبیه­سازی شده تمام سری های زمانی PET تناسب توزیع آماری خوبی با آسایش حرارتی حاصل از داده­های ایستگاهی در سطح معنی داری 01/0 نشان داد. مقدار محاسبه شده آزمون RMSE برای PET نشان دهنده عملکرد بالای روش مقیاس کاهی مذکور در شبیه­سازی دوره­های تاریخی مدل­های GCM است. نتایج نشان داد که مدل CanESM2 با اختلاف جزئی، عملکرد بهتری نسبت به مدل GFDL_ESM2G دارد. تغییرات فزاینده دمای معادل فیزیولوژیکی در عرض­های جغرافیایی بالاتر و در نقاط مرتفع مانند البرز و زاگرس رخ داده است. همچنین تغییرات کاهش PET در عرض­های جغرافیایی کم و بخش­های مرکزی ایران مشاهده می شود. بنابراین ، انتظار می رود که مناطق بیشتری از ایران در آینده در آستانه مطلوب آسایش حرارتی قرار بگیرند. یافته­ها نشان داد که در قالب دهه­های سال بیشترین مطلوبیت آسایشی کشور در دهه­های 24 و 25 ام است و صرف­نظر از نوع مدل به سمت Rcp4.5 و Rcp8.5 و دوره 2041 تا 2060 ، افزایش دمای معادل فیزیولوژیکی ادامه می­یابد. همچنین طول دهه­های آسایشی نیز در دوره­های آتی رو به افزایش است.
نتیجه­ گیری
این مطالعه به منظور ایجاد زیرساخت­های مناسب برای گردشگری در دوره­های آینده از سال 2021 تا 2060 انجام شده است. برای این منظور، اقلیم آسایشی ایران با داده­های GCMs پیش­­نگری شده است. در حال حاضر، بیشتر مناطق ایران در محدوده تنش خفیف تا شدید سرما هستند. پیش­نگری می­شود که بخش­های وسیع­تری از منطقۀ مورد مطالعه در آینده از شرایط مطلوب آسایشی برخوردار باشند. همچنین، تعداد دهه­های آسایشی مطلوب در مقایسه با دورۀ مشاهداتی افزایش می­یابد. نتایج مطالعۀ آسایش حرارتی نشان داد که شرایط تنش سرد ملایم تا شدید در بیش از نیمی از این کشور در دهه­های مختلف سال پیش­نگری می­شود. بنابراین در آینده فرصت­ها و محدودیت­هایی ایجاد می­کند که مستلزم برنامه­ریزی و استراتژی­های طولانی مدت در این زمینه است.
 
[1] . Cumulative Distribution Functions- transform (CDFt)
[2]. The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts ERA-5 Reanalysis
[3] . Physiological Equivalent Temperature (PET)
[4] . maximal penalized T and F (MPF, MPT) tests
[5] . K-Nearest Neighbor
[6] . Quintile Mapping (QM)
[7]. Pearson correlation coefficient
[8] . Kolmogorov-Smirnov test
[9] .RMSE
واژه‌های کلیدی: اقلیم گردشگری، گرمایش جهانی، شاخص PET، مدل CDFt، GCMs، ایران
متن کامل [PDF 2323 kb]   (242 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/5/17 | پذیرش: 1400/11/6 | انتشار: 1403/2/11
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

mazloom K, Zolfaghari H, Oji R, Matzarakis A. The Impacts of Global Warming on Tourism Climate in Iran. جغرافیایی 2023; 23 (84) :85-108
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-3894-fa.html

مظلوم کتایون، ذوالفقاری حسن، اوجی روح اله، ماتزاراکیس آندریاس. تأثیر گرمایش جهانی بر اقلیم گردشگری ایران. فضای جغرافیایی. 1402; 23 (84) :85-108

URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-3894-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 84 - ( 10-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فضای جغرافیایی Geographic Space
Persian site map - English site map - Created in 0.22 seconds with 43 queries by YEKTAWEB 4657