مهتا صارمی1 ، حسن دارابی* 2، محمد جواد امیری3 ، غلامرضا نبی بیدهندی3 ، هما ایرانی بهبهانی3
1- دانشجوی دکتری، گروه محیط زیست، پردیس البرز دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران. (نویسنده مسئول).
3- دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
مکانهای تاریخی ازمکانهای قابل توجه در جذب گردشگران هستند. این مکانها در سفرنامه های تاریخی به تصویر کشیده شده و چارچوبی را برای ادراک آنها فراهم می سازد. اما سوالی که در این راستا مطرح می شود عبارت است از این که آیا تصاویر ارایه شده در سفرنامه ها از الگوی خاصی تبعیت می کند و این الگو با مدلهای ارایه شده در خصوص تصویر مقصد گردشگری چه تشابهات یا تفاوتهایی  دارد؟  به این منظور محور پاسارگاد- تخت جمشید از محورهای تاریخی کشور انتخاب شده است. هدف از این تحقیق بررسی ادراک سیاحان در قالب تصویر تاریخی مکانهای موجود در محور پاسارگاد – تخت جمشید است. به این منظور تعداد 65 سفرنامه شناسایی شده و با  استفاده از نظریه بنیادی تصویر ارایه شده در این  سفرنامه ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان می دهد که ادراک سیاحان تاریخی از الگوی خاص و مشابهی تبعیت می کند. مقایسه این الگو با الگوهای مطرح شده تا کنون نشان می دهد که تصویر تاریخی غنی تر از الگوهای اخیر است و بر ابعادی تمرکز دارند که در مفاهیم موجود ممکن است کمتر توجه شده باشد. لذا نتایج به دست آمده می تواند به عنوان مبنایی برای بسط الگوهای مقصد گردشگری محسوب گردد.
واژه‌های کلیدی: مکان تاریخی، گردشگر تاریخی، سفرنامه، ادراک محیط، محور تاریخی
دریافت: 1400/5/18 | پذیرش: 1400/10/6 | انتشار: 1401/9/10

Saremi M, Darabi H, Amiri M J, Nabi Bidhendi G, Irani Behbahani H. Analyzing the Perceptional Pattern of Historical Tourists Regarding Historical Sites Case Study: The Persepolis-Pasargadae Historical Range. جغرافیایی 2022; 22 (79) :133-156
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-3895-fa.html