[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
DOI::
OPEN ACCESS::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آمار نشریه
مقالات منتشر شده: 662
نرخ پذیرش: 22.1
نرخ رد: 77.9
میانگین داوری: 315 روز
میانگین انتشار: 619 روز
..
آمار عمومی نشریه
آمار عمومی نشریه
..
تعداد دورها                          23
تعداد شماره‌ها 83
 تعداد مقالات 4001
 تعداد مشاهده مقاله 11748252
 تعداد مقالات ارسال شده در یکسال اخیر 3230
 تعداد مقالات پذیرفته شده  637
 درصد پذیرش 30
 زمان پذیرش (روز) 120
 تعداد پایگاه های نمایه شده 9
 h.index 3
میانگین بازه زمانی فرایند داوری 30
:: دوره 25، شماره 90 - ( 7-1404 ) ::
جلد 25 شماره 90 صفحات 65-43 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی و مقایسه اثرات ژئوتوریسم و شناسایی عوامل مرتبط با آن در سکونتگاه های روستایی غرب ایران
داود جمینی1 ، فرهاد جوان* 2، بیتا حیدریان
1- دانشگاه کردستان
2- دانشگاه مازندران
چکیده:   (42 مشاهده)
مقدمه
با توجه به مزایای متعدد اقتصادی، اجتماعی و حتی زیست­محیطی صنعت گردشگری به صورت عام و ژئوتوریستم به صورت خاص، شناسایی عوامل مرتبط و موثر بر آن در راستای تقویت ژئوتوریسم در وضعیت موجود و آینده امری ضروری است. این در حالی است که در سطوح مختلف فضایی (محلی تا بین المللی) در رابطه با ژئوتوریسم و جوامع محلی مطالعات اندکی انجام گرفته است و در این زمینه ضعف­های زیادی وجود دارد. شواهد عینی نشان می­دهد در مجاورت سه غار کرفتو (در استان کردستان)، قوری قلعه (در راستان کرمانشاه) و علیصدر (در استان همدان)، به ترتیب سه روستای یوزباشی کندی، قوری قلعه و علیصدر قرار گرفته­اند. به واسطه جذابیت محیط درونی و بیرونی این جاذبه­های ژئوتوریستی، سالانه هزاران نفر از آن­ها بازدید می­کند. در خصوص تعداد بازدیدکنندگان این غارها آمار دقیقی در دسترس نیست. با این وجود بررسی اخبار منتشر شده نشان می­دهد در شش ماهه نخست سال 1403، 566 هزار نفر از غار علیصدر و در ایام عید سال 1403، روزانه 2000 نفر مجموعه گردشگری قوری قلعه بازدید کرده­اند. ورود گردشگران به این مجموعه­های ژئوتوریستی دارای اثراتی بر جامعه محلی به ویژه ساکنان روستاهای مجاور این غارها است و با توجه به ماهیت پدیده ژئوتوریسم و تعداد قابل توجه بازدیدکنندگان، انتظار می­رود این فرایند بر ابعاد مختلف توسعه روستایی در مقاصد گردشگری اثرات قابل توجهی را بر جای گذاشته باشد. از این­رو سوال­های اصلی پژوهش حاضر عبارت­اند از: وضعیت اثرگذاری ژئوتوریسم بر ابعاد و کلیت توسعه روستایی در جامعه محلی ساکن در مجاورت غارهای کرفتو، قوری قلعه و علیصدر چگونه است؟ آیا بین ابعاد و کلیت توسعه روستایی جامعه محلی متأثر از ژئوتوریسم، تفاوت آماری وجود دارد؟ و مهم­ترین عوامل مرتبط با توسعه ژئوتوریسم در جامعه محلی ساکن در مجاورت غارهای کرفتو، قوری قلعه و علیصدر کدامند؟

روش­ شناسی پژوهش
متناسب با اهداف در نظر گرفته شده برای این پژوهش و همچنین تقسیم­بندی­های صورت گرفته از روش تحقیق، مطالعه حاضر از نوع پژوهش­های کمی و کاربردی است که رویکرد حاکم بر آن ترکیبی از روش­های توصیفی ـ تحلیلی و همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد ساکن در سه روستای قوری قلعه (در استان کرمانشاه)، یوزباشی کندی (در استان کردستان) و علیصدر (در استان همدان) بوده که از میان آن­ها 314 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده­اند. لازم به ذکر است تعداد نمونه­های در نظر گرفته شده برای هر روستا، بر اساس میزان همکاری اهالی با محققان بوده است. به این صورت که در روستای علیصدر 115 نفر، در روستای یوزباشی کندی 80 نفر و در روستای قوری قلعه 119 نفر به صورت کاملاً تصادفی محققان را در جمع آوری داده­های میدانی یاری کرده­اند. ابزار اصلی برای جمع آوری داده­های میدانی پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن به ترتیب از طریق مراجعه با محققان و کارشناسان و انجام پیش آزمون به تأیید نهایی رسیده است. لازم به ذکر است ضریب آلفای کرونباخ حاصل شده برای بخش­های مختلف پرسشنامه بیشتر از 7/0 بوده است.

بحث
نتایج بررسی اثرگذاری ژئوتوریسم بر توسعه روستایی نشان داد میانگین حاصل شده با مقدار 3/3، بیشتر از حد متوسط بوده است. نتایج مقایسه اثرات ژئوتوریسم بر ابعاد و کلیت توسعه روستایی با استفاده از تحلیل واریانس (ANOVA) نشانگر متفاوت بودن تأثیرپذیری روستاهای منتخب از ژئوتوریسم است. نتایج تست دانکن در خصوص اثرات کلی ژئوتوریسم بر سکونتگاه­های روستایی مورد بررسی نشان داد دو روستای قوری قلعه و یوزباشی کندی به­ترتیب با میانگین رتبه­ای 124/3 و 153/3 دارای کمترین تأثیرپذیری و روستای علیصدر با میانگین رتبه­ای 598/3 دارای بیشترین تأثیرپذیری از ژئوتوریسم است. همچنین نتایج ضریب همبستگی نشان داد متغیرهای تحصیلات، درآمد ماهیانه، شغل اصلی، تبلیغات، حمایت مالی بخش دولتی، سرمایه‌گذاری مالی بخش خصوصی، سرمایه اجتماعی جامعه محلی، برگزاری دوره‌های آموزشی و همکاری فعال مدیران روستایی به ترتیب با ضریب همبستگی 114/0، 217/0، 213/0، 338/0، 525/0، 504/0، 341/0، 397/0 و 193/0، دارای ارتباط معناداری با متغیر وابسته پژوهش هستند.

نتیجه ­گیری
بهره ­مندی از ظرفیت­های مختلف توسعه روستایی در گرو مطالعات منسجم و کاربردی در خصوص آن­ها است. اگر صنعت گردشگری به صورت عمومی و ژئوتوریسم را به صورت اختصاصی، به عنوان راهبردهای توسعه جوامع محلی در نظر بگیریم، در راستای توسعه و ترویج آن­ها، به شدت نیازمند مطالعات بیشتر در خصوص جوانب مختلف ژئوتوریسم خواهیم بود. متناسب با نتایج حاصل شده پیشنهادهای کاربردی پژوهش در راستای توسعه اثرگذاری ژئوتوریسم عبارت­اند از: تشویق و ترغیب روستاییان به ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاهی، اشتغال­زایی با تکیه بر فرصت­های کارآفرینی مرتبط با ژئوتوریسم به ویژه در محدوده غارهای قوری قلعه و کرفتو، تبلیغات و بازاریابی موثر از طریق شبکه­های اجتماعی و رسانه­های جمعی، برگزاری جشنواره­ها و نمایشگاه­های جذاب، تخصیص اعتبارات و تسهیلات دولتی به جامعه محلی با در نظر گرفتن شرایط آن­ها، در نظر گرفتن تخفیف­ها و تشویق­های ویژه برای سرمایه­گذاران بخش خصوصی در جهت توسعه فعالیت­های اقتصادی پایدار در روستاهای مورد بررسی، تهیه و اجرای پروژه­های اقتصادی مشارکتی توسعه گردشگری در روستاها، تشکیل تعاونی­های چند منظوره توسعه فعالیت در بخش گردشگری، برگزاری دوره­ها و کارگاه­های آموزش اشتغال­زایی، کارآفرینی، بازرایابی و تبلیغات در بخش گردشگری و تقویت ارتباط و همکاری میان اهالی روستایی و مدیران روستایی.
 
شماره‌ی مقاله: 3
واژه‌های کلیدی: گردشگری، ژئوتوریسم، توسعه پایدار روستایی.
متن کامل [PDF 934 kb]   (41 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/9/30 | پذیرش: 1404/5/6 | انتشار: 1404/7/8
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jamini D, Javan F, Haydarian B. Investigating and comparing the effects of geotourism and identifying factors related to it in the rural settlements of western Iran. جغرافیایی 2025; 25 (90) : 3
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-4171-fa.html

جمینی داود، جوان فرهاد، حیدریان بیتا. بررسی و مقایسه اثرات ژئوتوریسم و شناسایی عوامل مرتبط با آن در سکونتگاه های روستایی غرب ایران. فضای جغرافیایی. 1404; 25 (90) :43-65

URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-4171-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 90 - ( 7-1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فضای جغرافیایی Geographic Space
Persian site map - English site map - Created in 0.23 seconds with 43 queries by YEKTAWEB 4657