بررسی تاثیر بلندمرتبه سازی‌های خارج از مقررات طرح جامع در شهر اهر
مهدی دینی*
گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر
با توجه به رشد روزافزون جمعیت و توسعه شهر اهر، ‌کوچه‌های وسط شهر و بافت قدیمی آن به طور مرتب تبدیل به ساختمان‌های بلندمرتبه می‌شوند و این رشد شتابان احداث ساختمان‌های بلندمرتبه موجب شده است که ساختار کالبدی شهر دچار تغییر شود و ضمن تغییر بافت، ضوابط و مقررات شهرسازی رعایت نشود و بتدریج مسائل و معضلات بسیاری برای ساکنان شهر به دنبال داشته باشد. آنچه که در این مقاله به عنوان هدف مدنظر بوده، این است که احداث ساختمان‌های بلندمرتبه خارج از ضوابط و مقررات طرح جامع شهری در شهر اهر چه مسائل و معضلاتی برای ساکنان شهر اهر به همراه داشته است. در راستای دست‌یابی به هدف مورد نظر در این پژوهش از روش توصیفی-همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را ساکنان مجاور ساختمان‌های بلندمرتبه تشکیل می دهند و از آنها تعداد 50 خانواده به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در این مطالعه برای گردآوری داده‌های مورد نظر از پرسشنامه و بررسی میدانی بهره گرفته شده است و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS تجریه و تحلیل شده‌اند و در عین حال در راستای تعیین همبستگی بین متغیرها از آزمون‌های کندال تای‌بی و پیرسون استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که هر چند تلقی عمومی از این ساخت‌و‌سازها، توسعه و پیشرفت شهری است اما واقعیت موضوع ایجاد برخی ناهماهنگی‌های شهری از جمله سلب آرامش روانی و آزادی از خانواده‌ها و ایجاد نارضایتی در ساکنان آن مناطق، ایجاد گره‌های ترافیکی در کوچه‌ها و خیابان‌های مشرف به ساختمانهای بلندمرتبه، ایجاد اختلال در عملکرد تاسیسات خدمات رسانی شهری و تغییرات ناهمگون و ناسازگار در بافت شهری می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: ساختمان‌های بلندمرتبه، طرح جامع، شهر اهر.
دریافت: 1394/3/7 | پذیرش: 1394/3/7 | انتشار: 1394/3/7

Studying the effects of high-rise buildings violating the Comprehensive city design in Ahar. جغرافیایی 2015; 15 (49) :101-114
URL: http://geographical-space.iau-ahar.ac.ir/article-1-1711-fa.html

دینی مهدی. بررسی تاثیر بلندمرتبه سازی‌های خارج از مقررات طرح جامع در شهر اهر. فضای جغرافیایی. 1394; 15 (49) :101-114