[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
DOI::
OPEN ACCESS::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آمار نشریه
مقالات منتشر شده: 658
نرخ پذیرش: 21.9
نرخ رد: 78.1
میانگین داوری: 308 روز
میانگین انتشار: 631 روز
..
آمار عمومی نشریه
آمار عمومی نشریه
..
تعداد دورها                          23
تعداد شماره‌ها 83
 تعداد مقالات 4001
 تعداد مشاهده مقاله 11748252
 تعداد مقالات ارسال شده در یکسال اخیر 3230
 تعداد مقالات پذیرفته شده  637
 درصد پذیرش 30
 زمان پذیرش (روز) 120
 تعداد پایگاه های نمایه شده 9
 h.index 3
میانگین بازه زمانی فرایند داوری 30
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
پیش‎نگری تغییرات زمانی خشکسالی‌ هواشناسی در استان لرستان با استفاده از مدل‎های اقلیمی
مصطفی کرم پور1 ، سمیرا بیرانوند1 ، مسعود گودرزی2 ، آذر بیرانوند* 3
1- دانشگاه لرستان
2- پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
3- دانشگاه تهران
چکیده:   (32 مشاهده)
رخداد فرین‎های اقلیمی مانند امواج گرم، بارشهای سنگین و خشکسالیها آسیبهای چشمگیری را به جوامع بشری وارد می‌کنند. واکاوی تغییر فراوانی این پدیده‎ها و بررسی روند و شدت رخدادهای مشاهده شده و رخدادهای پیشبینی شده می‎تواند کمک شایان توجهی به برنامهریزی برای مدیریت و سازگاری با این رخدادها نماید. در پژوهش حاضر به ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر وضعیت خشکسالی استان لرستان با استفاده از شاخص خشکسالی بارش استاندارد شده (SPI) پرداخته شده است و سپس روند این شاخص مورد بررسی قرار گرفت. از آنجایی که شبکه‌های محاسباتی مدل گردش عمومی جو (GCM) به دلیل بزرگ مقیاس بودن و قدرت تفکیک کم برای استفاده، در ابعاد یک ایستگاه باید ریز مقیاس شوند، بنابراین در ابتدا داده‌های روزانه خروجی مدل گردش عمومی جو HADCM3 تحت سناریوی انتشار A2 و B1 ، توسط مدل آماری LARS-WG نسخه 5، ریزمقیاس شده و توانایی مدل LARS-WG5 در شبیه سازی اقلیم گذشته (1996-2011) در ایستگاههای سینوپتیک الیگودرز، خرم‎آباد و بروجرد مورد تأیید قرار گرفته، سپس فراسنج بارش برای دوره 2050 2011 برای ایستگاههای مورد مطالعه شبیهسازی شده است. نتایج بدست آمده از بررسی روند خشکسالی حاکی از تشدید خشکسالی‌ها در فصل زمستان طی دهه‌های آتی در ایستگاه الیگودرز و بروجرد و تضعیف خشکسالی‌ها در ایستگاه خرم‌آباد می‌باشد. فصل بهار در هر سه ایستگاه مورد مطالعه بجز مدل INCM3 تضعیف خشکسالی را نشان می‌دهد که ایستگاه الیگودرز و خرم‌آباد به ترتیب مدل HADCM3 تحت سناریوی A2 و مدل INCM3 تحت سناریوی A2 و B1 دارای روند معنی‌دار می‌باشند. همچنین خشکسالی‌های فصل تابستان خروجی مدل  HADCM3در هر سه ایستگاه تضعیف خواهند شد. اما خشکسالی‌های فصل پاییز طی سال‌های آینده تشدید خواهند شد.  
رخداد فرین‎های اقلیمی مانند امواج گرم، بارشهای سنگین و خشکسالیها آسیبهای چشمگیری را به جوامع بشری وارد می‌کنند. واکاوی تغییر فراوانی این پدیده‎ها و بررسی روند و شدت رخدادهای مشاهده شده و رخدادهای پیشبینی شده می‎تواند کمک شایان توجهی به برنامهریزی برای مدیریت و سازگاری با این رخدادها نماید. در پژوهش حاضر به ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر وضعیت خشکسالی استان لرستان با استفاده از شاخص خشکسالی بارش استاندارد شده (SPI) پرداخته شده است و سپس روند این شاخص مورد بررسی قرار گرفت. از آنجایی که شبکه‌های محاسباتی مدل گردش عمومی جو (GCM) به دلیل بزرگ مقیاس بودن و قدرت تفکیک کم برای استفاده، در ابعاد یک ایستگاه باید ریز مقیاس شوند، بنابراین در ابتدا داده‌های روزانه خروجی مدل گردش عمومی جو HADCM3 تحت سناریوی انتشار A2 و B1 ، توسط مدل آماری LARS-WG نسخه 5، ریزمقیاس شده و توانایی مدل LARS-WG5 در شبیه سازی اقلیم گذشته (1996-2011) در ایستگاههای سینوپتیک الیگودرز، خرم‎آباد و بروجرد مورد تأیید قرار گرفته، سپس فراسنج بارش برای دوره 2050 2011 برای ایستگاههای مورد مطالعه شبیهسازی شده است. نتایج بدست آمده از بررسی روند خشکسالی حاکی از تشدید خشکسالی‌ها در فصل زمستان طی دهه‌های آتی در ایستگاه الیگودرز و بروجرد و تضعیف خشکسالی‌ها در ایستگاه خرم‌آباد می‌باشد. فصل بهار در هر سه ایستگاه مورد مطالعه بجز مدل INCM3 تضعیف خشکسالی را نشان می‌دهد که ایستگاه الیگودرز و خرم‌آباد به ترتیب مدل HADCM3 تحت سناریوی A2 و مدل INCM3 تحت سناریوی A2 و B1 دارای روند معنی‌دار می‌باشند. تغییرات صورت گرفته در رخداد فراوانی دوره‏ها خشکسالی(ترسالی) در فصول مختلف به خصوص در ایستگاه خرم‎آباد به نوعی نشان از تغییر رژیم بارشی در این ایستگاه دارد. به منظور سازگاری بخش کشاورزی با این تغییرات بایستی در بخش مدیریت و برنامه‎ریزی کشاورزی این استان راهبرد ظرفیت تطبیقی در پیش گرفته شود تا با در نظرگیری این تغییرات برنامهریزی زمان و نوع کشت صورت پذیرد و در راستای بهرهوری مطلوبتر اقدام شود.
 
واژه‌های کلیدی: تغییر اقلیم، بارش، پیش‎بینی فراسنج‎های اقلیمی، لرستان، ریزمقیاس‌نمایی.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/3/18 | پذیرش: 1402/8/18
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
فضای جغرافیایی Geographic Space
Persian site map - English site map - Created in 0.24 seconds with 43 queries by YEKTAWEB 4657